Agenda Lékařské prohlídky

Pracovnělékařské prohlídky je možno evidovat přímo v HR systému GIRITON. Nejen, že slouží k jejich přehledu, ale především Vám připomene, kdy je třeba prohlídku znovu vyžadovat. Následně již stačí jen vygenerovat tiskovou sestavu, která se automaticky přizpůsobí konkrétnímu zaměstnanci, a předat formulář.

Vzhled i obsah agend můžete dále upravovat dle potřeb.

Zadejte k zaměstnancům lékařské prohlídky

V agendě Personalistika vyberte konkrétního zaměstnance a přepněte se na kartu Lékařské prohlídky a Školení, která je přímo propojena s agendou Lékařské prohlídky.

Agenda Personalistika propojená s agendou Lékařské prohlídky

V HR systému GIRITON jsou již připraveny k výběru režimy, rizikové faktory a kategorie práce tak, jak je uvádí zákon č. 258/2000 Sb., o veřejném zdraví. Dále jsou k nastavení konkrétní typy prohlídek, ke kterým se zadá požadované datum. GIRITON automaticky hlídá jednotlivá data prohlídek.

Dle kategorie práce je očekávána vždy konkrétní perioda lékařských prohlídek.

Kromě pole Kategorie práce určuje pravidelnost lékařských prohlídek také Profesní riziko, tedy riziko ohrožení života a zdraví zaměstnance nebo jiných osob při výkonu práce. Vykonává-li zaměstnanec povolání s profesním rizikem, zaškrtněte toto pole.

Posledním důležitým faktorem pro určení správného opakování prohlídek je věk zaměstnance. Proto doporučujeme vyplnit v Personalistice také pole Datum narození na kartě 1 Základní.

Periody lékařských prohlídek dle zákonu č. 258/2000 Sb., o veřejném zdraví

TIP: Více o lékařských prohlídkách pro konkrétní kategorie práce najdete v článku na našem blogu.

Notifikace

GIRITON umožňuje automatické odesílání notifikací při splnění nastavené podmínky. Můžete si nastavit vlastní notifikaci nebo využít již připravené. V systému jsou předem vytvořené následující notifikace, které vás upozorní 30 dní předem na lékařské prohlídky zaměstnanců dle jejich dané periody:

  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 1 bez profesního rizika
  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 1 s profesním rizikem
  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 2 bez profesního rizika
  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 2 s profesním rizikem
  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 2R,3
  • Připomenutí periodické lékařské prohlídky - Kategorie 4

Přesunete-li uživatele během pracovního poměru do jiné kategorie, systém se automaticky přizpůsobí nově nastavené periodě.

PŘÍKLAD: Zaměstnanec mladší 50 let má nastavenou periodickou lékařskou prohlídku na termín 01.05.2020.

  • Aktuálně je zařazen do kategorie 1 (LP 1x za 6 let) - systém tedy odešle notifikaci 01.04.2026.
  • Během roku bude zaměstnanec přesunutý do kategorie 2 (LP 1x za 4 roky) - systém tedy odešle notifikaci 01.04.2024.

Zmíněné notifikace jsou nastaveny tak, aby se zasílaly všem osobám se značkou notifikovatLekarskeProhlidky  .

Značku přiřadíte v Personalistice na kartě 1 Základní. Příjemce obdrží notifikaci na e-mailovou adresu vyplněnou v poli Email pracovní na kartě 2 Kontakt.

Tiskové sestavy a dokumenty

Agenda Lékařské prohlídky již obsahuje tiskovou sestavu, kterou můžete generovat přímo u konkrétního zaměstnance v Personalistice.

HR systém vygeneruje dokument Žádost o provedení prohlídky pracovnělékařské péče. Do něj se automaticky propíšou všechny potřebné údaje o zaměstnanci, takže dokument stačí už jen podepsat.

Náhled vygenerované Žádosti o provedení prohlídky pracovnělékařské péče

Chcete-li nabízenou tiskovou sestavu upravit a nebo již máte své firemní formuláře, lze je do systému přidat. Vše je popsáno v tomto článku Tvorba dokumentů.

Kdo může na Lékařské prohlídky nahlížet?

Pokud jste administrátorem účtu, máte k náhledu i úpravám veškeré agendy. Přístup do agendy Lékařské prohlídky lze spravovat pomocí oprávnění Agenda Lékařské prohlídky - prohlížení záznamů Agenda Lékařské prohlídky - úprava záznamů.

Prohlédněte si také další agendy.