Náhradní volno (přesčas)

GIRITON počítá uživateli náhradní volno dle Vašich preferencí. Může ho počítat dle plánovaných směn anebo podle týdenního pracovního fondu. Stejně tak je na Vás, jestli budete náhradní volno někomu převádět nebo proplácet.

Počítání náhradního volna

V rámci náhradního volna se v systému zobrazují 3 samostatné aktivity.

  • Náhradní volno proplacené
    • Značí, kolik hodin náhradního volna bude zaměstnanci daný měsíc proplaceno
    • Jeho hodnotu lze editovat (pokud k tomu má přihlášený zaměstnanec oprávnění)
  • Náhradní volno Σ
    • Celková suma náhradního volna za aktuální a minulé měsíce
    • Jeho hodnotu lze editovat (pokud k tomu má přihlášený zaměstnanec oprávnění)
  • Náhradní volno
    • První hodnota značí převedené náhradní volno z minulých měsíců
    • Druhá hodnota odpovídá sumě náhradního volna za vybraný měsíc

PŘÍKLAD: Zaměstnanec má k dispozici z minulosti 20 hodin náhradního volna. V aktuálním měsíci si napracoval 1 hodinu. V tomto případě se zaměstnavatel rozhodl, že mu 11 hodin proplatí. Zaměstnanci tedy zbývá 10 hodin, které si může vybrat.

Náhradní volno dle směn

Cokoli je odpracováno více než je délka naplánované směny, počítá se jako přesčas, tedy kladné náhradní volno. Má-li zaměstnanec odpracováno méně, pak se náhradní volno počítá s minusem. Směny nastavíte dle návodu zde. Toto je standardní nastavení systému už při založení účtu.

PŘÍKLAD: Uživatel má směnu 6-14:00, tedy 8 pracovních hodin.

Pracuje-li v čase 6-15:00, sloupec Náhradní volno Σ mu zapíše 01:00 hod. přesčasu, protože odpracoval o 1 hod. více než stanovuje směna.

Pracuje-li v čase 6-12:00, sloupec Náhradní volno Σ mu zapíše - 02:00 hod. přesčasu, protože odpracoval o 2 hod. méně než stanovuje směna.

U aktivity Náhradní volno Σ (konkrétně v menu uživatele > Docházka > Docházkové aktivity) je možné si zvolit, zda se bude počítat i o víkendu, případně o svátcích (karta 4 Ostatní). Pokud by bylo nastaveno, že se počítat o víkendu/svátcích počítat nemá, bude se v těchto dnech zobrazovat vždy prázdná hodnota bez ohledu na docházkové aktivity, které jsou v tyto dny evidované.

Dále je možné si zvolit, jaké aktivity:

  • Nezpůsobují absenci
  • Vždy způsobují absenci
  • Nezpůsobují přesčas
  • Vždy způsobují přesčas
  • Vždy jsou považovány za pracovní dobu
  • Se mají odečíst z hodnoty aktivit

PŘÍKLAD: U aktivity Pohřeb/Svatba (nastavená tak, že nezpůsobuje absenci) zaměstnanec nepracuje, ale zaměstnavatel po něm nepožaduje, aby si dobu strávenou na pohřbu/svatbě dopracoval. Pokud aktivitu vloží na celou směnu, zapíše se do Náhradní volno Σ hodnota 00:00 hod. Pokud by aktivita nebyla zadána v sloupci nezpůsobuje absenci, načetla by se do náhradního volna minusová hodnota, která by odpovídala délce směny pro daný den.

Náhradní volno dle týdenního pracovního fondu

Pokud je pracovní fond např. 40 hod. / týden, systém si dopočítá, že je to 8 hod. / pracovní den. Cokoli je odpracováno více než je délka tohoto denního pracovního fondu, počítá se jako přesčas, tedy kladné náhradní volno, a naopak. Toto se používá v případech, kdy firma neřeší směny anebo má spoustu uživatelů s různými úvazky.

  1. V agendě Personalistika na kartě 5 Docházka zadejte hodnotu Týdenní pracovní doby, zpravidla se zadává 40.
  2. Menu uživatel (Vaše jméno vlevo nahoře) - Docházka - Docházkové aktivity najděte Náhradní volno Σ.
  3. Na kartě 4 Ostatní vpravo vyberte Počítat dle: Týdenní pracovní doba - Přesčas a v nabízené roletce vybereme Ostatní uživatelé. Změny uložte.

INFO: Pokud je to možné, doporučujeme mít u zaměstnanců směny nastavené (viz odkaz) a počítat podle nich náhradní volno. Směny mají vliv i na výpočet dovolené a usnadňují následné zadávání žádostí zaměstnanců a hromadné úpravy v docházce.

Placené/převáděné náhradní volno

Můžete si vybrat, zda chcete přesčasy převádět do dalších měsíců anebo je evidovat jako proplacené. Nastavit si to můžete kdykoli sami.

  1. Menu uživatel - Docházka - Docházkové aktivity najděte Náhradní volno proplacené.
  2. Přepněte se na kartu 4 Ostatní a vyberte zde, zda chcete proplácet vše anebo neproplácet nic (= převádět do dalších měsíců). Změny uložte.
  3. Pokud chcete proplácet přesčasy jen některým lidem, musíte jim nejdříve přiřadit značkuPersonalistice a danou značku následně použít i zde.

U zaměstnanců, kde se náhradní volno automaticky neproplácí, můžete nastavit hodnotu proplaceného volna ručně. Pokud má tedy zaměstnanec k dispozici 21 hodin náhradního volna a vy chcete např. 11 hodin proplatit, vepíšete do kolonky Náhradní volno proplaceno hodnotu 11:00. Náhradní volno Σ se po potvrzení změny automaticky o zmíněných 11 hodin sníží.