Vyrovnávací období pro plánování směn

V Giritonu lze ve zvoleném časovém období (měsíc, kvartál, půlrok) sledovat, zda mají zaměstnanci ve směnách naplánován stejný počet hodin, jaký by správně dle Fondu pracovní doby doby měli odpracovat.

PŘÍKLAD

Tříměsíční pracovní fond je 512h, plánujete ale 500h.

Vyrovnávací období ve směnách počítá dle vzorce Plánovaná pracovní doba - Fond pracovní doby. Giriton spočítá, že v aktuálním kvartále ještě zbývá naplánovat 12 hodin.

Jestliže nebude mít zaměstnanec naplánovaný správný počet směn, může se mu ponížit celkový nárok na dovolenou.

Vyrovnávací období pro plánování směn se skládá ze tří aktivit:

Fond prac. doby

  1. Aktivitu vytvoříte přes Vaše jméno vlevo nahoře - Docházka - Docházkové aktivity - Přidat - Fond prac. doby. Pokud už takovou aktivitu vytvořenu máte, na kartě 1 Základní jí ukončete platnost k předchozímu měsíci, než bude začínat vyrovnávací období. Tedy pokud VO bude začínat od 1.4., platnost aktivity ukončete k 31.3.
  2. Nové aktivitě nastavte začátek platnosti od data, od kterého má začínat první vyr. období (tedy např. začátek nejbližšího kvartálu).
  3. Aktivita defaultně počítá svou hodnotu jako Týdenní pracovní doba/5 pracovních dní v týdnu * počet pracovních dní v měsíci. Při TPD 40h je to tedy např. 40/5*21=168h.

    - Na kartě 4 Ostatní je třeba zvolit, jestli mají být do Fondu započítávány také svátky a víkendy, defaultně jsou zahrnuty jen nesváteční pracovní dny.

    - Dále je třeba zvolit, jaké období má aktivita sledovat. Při kvartálním vyrovnávacím období bude v kolonce Platné od Začátek aktuálního čtvrtletí a Platné do Konec aktuálního čtvrtletí.

  4. Pokud má toto Vyrovnávací období platit pouze pro vybrané zaměstnance, na kartě 5 Platí pouze pro přidejte vybrané středisko nebo značku těchto zaměstnanců.

Plánovaná pracovní doba

  1. Aktivitu vytvoříte přes Vaše jméno vlevo nahoře - Docházka - Docházkové aktivity - Přidat - Plánovaná pracovní doba. Pokud už takovou aktivitu vytvořenu máte, na kartě 1 Základní jí ukončete platnost k předchozímu měsíci, než bude začínat vyrovnávací období, stejně jako u Fondu prac. doby.
  2. Nové aktivitě nastavte začátek platnosti ke stejnému datu, jaký jste nastavili u Fondu prac. doby.
  3. Aktivita defaultně počítá pouze směny, které jsou plánované v nesváteční pracovní dny. Pokud se mají počítat i směny plánované o víkendech a o svátcích, zatrhněte tyto možnosti na kartě 4 Ostatní.

    - Kolonky Platné od a Platné do musí být nastaveny stejně, jako máte nastaveno u Fondu prac. doby.

  4. Pokud má toto Vyrovnávací období platit pouze pro vybrané zaměstnance, na kartě 5 Platí pouze pro přidejte vybrané středisko nebo značku těchto zaměstnanců.

Suma vybraných aktivit

  1. Aktivitu vytvoříte přes Vaše jméno vlevo nahoře - Docházka - Docházkové aktivity - Přidat - Suma vybraných aktivit. Aktivitu si pojmenujte (např. jako Vyrovnávací období). V této aktivitě bude zobrazen právě rozdíl mezi Fondem a naplánovanými směnami.
  2. Datový typ zůstane Trvání, Operation zůstane SUM, zatrhněte možnost Sečíst měsíční hodnoty.
  3. Do tabulky Sčítané aktivity přidejte Fond prac doby a Plánovanou pracovní dobu. U Fondu prac. doby v tabulce zatrhněte možnost Invertovat znaménko a klikněte na Vybrat.
  4. Na kartě 1 Základní této aktivitě přiřaďte systémovou značku $activity.displayEmptyValues, datum začátku platnosti musí být nastaveno stejně jako u Fondu prac. doby a Plánované prac. doby.

    - Na kartě 3 Ostatní zatrhněte vlevo možnost Zobrazit v plánu směn, vpravo pak odstraňte zatržítka Zobrazit jako sloupec tabulky a Sloupec je editovatelný.

  5. Pokud má toto Vyrovnávací období platit pouze pro vybrané zaměstnance, na kartě 5 Platí pouze pro přidejte vybrané středisko nebo značku těchto zaměstnanců.
Vytvoření Sumy vybraných aktivit
Jak přidat systémovou značku do Sumy vybraných aktivit