Odemykač dveří DA1

Odemykač dveří DA1 může po přiložení kartičky nebo čipu jednak vložit docházku a jednak sepnout elektromagnetický zámek dveří pomocí vestavěného relé. K DA1 lze připojit i sekundární čtečku čipů, takže pak lze dané dveře odemykat čipem nebo kartičkou z obou stran. Můžete pak třeba nastavit, že při odpípnutí na DA1 se vloží vždy Příchod, při odpípnutí na sekundární čtečce se vloží Odchod.

Odemykač dveří DA1 se připojuje do LAN sítě standardním LAN kabelem (nemá WiFi, což lze obejít použitím nějakého WiFi klienta, třeba TP-LINK TL-WR902AC) a musí mít přidělenou pevnou IP adresu ve vaší vnitřní síti. Dále je nutné, aby na některém PC v síti běžel program Proxy Agent, který přeposílá data mezi DA1 a vaším cloudovým účtem GIRITON. Proxy Agent tedy musí mít přístup jak na DA1 ve vnitřní síti, tak přístup do internetu.

ProxyAgent komunikuje s adresou *.giriton.com (nepoužívá se tedy přímo IP, ta se teoreticky může časem měnit, ale používá se DNS název) a to výhradně pomocí HTTPS spojení, tedy port TCP 443. Spojení vždy otevírá klient (ProxyAgent) směrem do cloudu a není tedy vyžadováno například mapování portů.

Nastavení IP adresy v DA1

Před montáží odemykače DA1 je potřeba nejprve nastavit do DA1 správnou IP adresu. Pokud jste nám požadovanou IP adresu sdělili při objednání, DA1 jsme vám poslali již se správnou IP adresou.

Není-li DA1 přednastaveno na správnou IP adresu, bude potřeba v DA1 nastavit IP adresu ručně takto:

  1. Stáhněte si konfigurační program pro Windows .
  2. Upravte si dočasně nastavení IP adresy vašeho PC na 192.168.0.10, masku 255.255.255.0. To proto, že výchozí IP adresa DA1 je 192.168.0.2 a komunikuje pouze v rámci masky 255.255.255.0.
  3. V konfiguračním programu klikněte na "Ověřit spojení". Pokud se povedlo k DA1 spojit, vyplňte novou IP adresu, masku popř. bránu a klikem na "Změnit nastavení" uložíte nové nastavení do DA1. DA1 se obratem restartuje a od této chvíle je nastaveno na novou IP adresu.
  4. Nastavení IP adresy vašeho PC, které jste v kroku 2) upravili, změňte zpět na původní hodnotu.

Instalace aplikace Proxy Agent

Na některém počítači v LAN síti, ve které běží i DA1, nainstalujte, zapněte a spárujte program Proxy Agent a nechte jej běžet v pozadí.

Poznámka: Aplikace ProxyAgent může běžet i na pozadí jako služba. Instalaci Služby provedete spuštěním souboru "service-install.bat" v adresáři s instalovaným ProxyAgentem.

Spárování DA1 ve webové aplikaci

Máte tedy nainstalovanou a běžící aplikaci ProxyAgent. Máte připojené DA1 k napájení, DA1 by mělo modře podsvítit číselnou klávesnici a po zapnutí by mělo pípnout. DA1 máte také připojeno do LAN sítě, ve které je PC s běžícím ProxyAgentem.

Následně ve webové aplikaci Giriton

  1. V agendě Spárovaná zařízení klikněte na + Zařízení s ovladačem a přidejte nové zařízení DA1.
  2. Při přidání je potřeba vybrat Proxy Agenta který je ve stejné vnitřní síti jako DA1, dále IP adresu DA1 ve vnitřní síti, port. Výchozí hodnoty (login, heslo) jsou předvyplněny.
  3. Pokud je DA1 zapnuto a připojeno k LAN síti, Proxy agent je zapnutý a online a zadali jste správné přihlašovací údaje, přidá se nový DA1 mezi spárovaná zařízení.
  4. Následně můžete ve webové aplikaci u nově spárovaného DA1 donastavit, jestli/jaká docházka se má při odčipování vkládat, zdali se mají při odčipování odemykat dveře atp.

Schéma zapojení Odemykače DA1 spolu se Sekundární čtečkou čipů a napojením na elektronický zámek dveří pomocí relé.

Doporučujeme například stejnosměrné nízkoodběrové zámky, třeba BEFO PROFI 11211.

Ke stejnosměrným zámkům  doporučujeme zapojit zhášecí diodu (například typ 1N5399) anebo MOV varistor, který prodlouží životnost relé a ochrání píchací hodiny před elektrickým rušením, které by jinak mohlo způsobovat restarty zařízení při rozepnutí zámku. Střídavé zámky doporučujeme chránit pouze MOV Varistorem, diody použít nelze. Diodu či varistor připojte paralelně přímo na kontakty el. zámku.

Montáž 








  1. Tělo DA1
  2. Zadní kryt
  3. Zobáček pro upevnění
  4. Montážní šrouby
  5. Montážní šrouby
  6. Připojení pro LAN kabel
  7. Kabely pro napájení 12 V DC, Relé COM-NO-NC, Sekundární čtečku RS485

Zapojení v síti

Na některém PC v síti je nainstalovaná aplikace ProxyAgent. Aplikace přeposílá data mezi cloudem Giriton a mezi DA1 zapojenými ve stejné síti.

Technické parametry DA1

Typ čipů: typ EM4100 a EM410X (varianta DA1-125kHz) anebo typ MIFARE (varianta DA1-13.56MHz)

Napájení, spotřeba: 12V DC, < 2W

Pracovní teplota a vlhkost: -30°C až +55°C, 10% až 90%

Dveřní relé: typ COM-NC-NO, max zatížení 30V / 1A

DA1 použité k odemykání venkovních dveří

Při zapojení DA1 tak, aby odemykalo venkovní dveře do budovy, zvažte prosím hledisko zabezpečení. Pokud se zloděj dostane k DA1, odmontuje zařízení ze zdi a spojí správné vodiče, docílí odemčení el. zámku připojeného na toto DA1 a potenciálně se takto dostane do budovy. Pro odemykání venkovních dveří, kde hrozí podobné riziko, doporučujeme umístit na venkovní stranu zdi pouze sekundární čtečku, která bude pomocí dvojlinky RS485 připojena k DA1 umístěného na vnitřní straně zdi. Tímto podobné riziko eliminujete, jelikož odmontováním a manipulací se sekundární čtečkou nelze docílit odemčení el. zámku.