Odemykání dveří pomocí Píchacích hodin

Námi dodávané píchačky mohou být objednány ve variantě "včetně relé", což znamená, že mohou posílat signál elektronickému zámku dveří a dveře tak odemykat. Pozor, tato funkce je dostupná pouze na námi dodávaném hardwaru a odemykat dveře tak nelze například pomocí aplikace Píchací Hodiny nainstalované na vlastním tabletu.

Připojení elektromagnetického zámku na kontakty relé

Pokud jste objednali píchačky ve variantě "s relé", pak je na zadní straně píchaček svorkovnice s trojicí kontaktů relé. Prostřední kontakt je tzv. "střed", který je v klidovém stavu trvale spojen s jedním z krajních kontaktů. Při pozitivní identifikaci osoby je střed (prostřední kontakt) na krátkou dobu přepnut na opačný z krajních kontaktů a poté přepnut zpět na původní.

Skrze relé v píchacích hodinách lze tedy elektromagnetický zámek přímo napájet a to tak, že jeden z napájecích kontaktů elektromagnetického zámku bude připojen přímo na zámek, druhý z napájecích kontaktů pak povede skrze relé. Maximální zatížení relé je 30V, 2A, DC nebo 30V, 0.5A, AC.

Schéma zapojení Píchacích hodin se zabudovaným relé:

Doporučujeme stejnosměrné nízkoodběrové zámky, třeba BEFO PROFI 11211.

Ke stejnosměrným zámkům doporučujeme zapojit zhášecí diodu (například typ 1N5399) anebo MOV varistor, který prodlouží životnost relé a ochrání píchací hodiny před elektrickým rušením, které by jinak mohlo způsobovat restarty zařízení při rozepnutí zámku. Střídavé zámky doporučujeme chránit MOV Varistorem, diody použít nelze. Diodu či varistor připojte paralelně přímo na kontakty el. zámku.

Zapnutí odemykání dvěří po odčipování docházky na píchačkách

1. Menu - Nastavení - Více čteček a odemykání dveří.

2. Zde nastavte volbu Odemykat dveře pomocí na Relay 1, GPIO nebo RS485 Relay dle typu zařízení. Po uložení změn se při odčipování docházky, pokud je uživatel rozpoznán, sepne relé.

3. V položce Trvání [ms] si můžete nastavit délku času, po kterou bude relé při identifikaci osoby sepnuto. Toto je doba v milisekundách.

4. Položku Invertovat instrukce impulzu nechte zapnutou. Vypnutí této volby může být užitečné pouze ve speciálních případech u inverzních zámků.

Zóny přístupu

Je také možno nastavit jednotlivé zóny přístupu. Můžete tak určit, že např. pan Novák má přístup do skladu, ale už ne do kanceláří.

1. Ve webové aplikaci v agendě Personalistika klikněte na libovolného uživatele. 

2. Na kartě 6 Docházkové PINy, Čipy, QR kódy, zóny klikněte do pole pro novou zónu (vedle zeleného tlačítka +). Vepište pojmenování nové zóny, například "zóna-sklad". Uložte změny. Tím vytvoříte novou zónu, která pak bude pod tlačítkem + na výběr.

3. Tuto zónu přiřaďte všem lidem, kteří do ní mají mít přístup.

4. Na píchačkách v Menu - Nastavení - Více čteček a odemykání dveří - Vstup do zóny můžete nastavit zónu, kterou tyto píchačky ovládají. V praxi pak píchačky otevřou dveře jen uživatelům s povolením do dané zóny.

Tlačítko "Pouze odemknout"

Na píchačkách, které mají aktivovanou funkci odemykání dveří, můžete mezi tlačítka na hlavní obrazovce (Příchod, Odchod, Pauza, ...) přidat i tlačítko Pouze odemknout. To se hodí v případě, kdy potřebujete pouze projít dveřmi a nemáte zájem si vkládat docházku. Tlačítko na píchačkách aktivujete v Menu - Nastavení - Více čteček a odemykání dveří - Zobrazit volbu "Pouze odemknout" mezi docházkovými aktivitami.

Nové tlačítko si můžete přát na hlavní obrazovce píchaček přesunout na jinou pozici, než na které se ve výchozím stavu objevilo. To můžete provést v Menu - Nastavení - Pořadí aktivit na hlavní obrazovce.

Lze si také nastavit, jaké tlačítko bude předvybrané po tom, co si někdo odemkne dveře. Toto nastavení upravíte v Menu - Nastavení - Automaticky nastavovat výchozí aktivitu. Sami můžete určit, zdali má zůstat předvybrané stejné tlačítko (např. Pouze odemknout dveře) nebo se má zvolit jiné předem dané tlačítko (např. Příchod). Případně lze nastavit, zda se má zvolit tlačítko podle aktuálního času (např. od 7:00 do 11:00 to bude Příchod, poté Pauza a od 16:00 tlačítko Odchod).

Zamknutí píchaček

S odemykáním dveří souvisí i funkce Zamknutí aplikace.

1. Ve webové aplikaci v agendě Personalistika označte zaškrtávátky ty osoby, které mohou uzamykat píchačky.

2. Na kartě 1 Základní vepište dolů do pole Značky libovolnou značku, například "může_uzamykat_píchačky".

3. Na píchačkách v Menu - Nastavení - Uzamčení aplikace nastavte volbu Zamykat mohou osoby se značkou na tuto novou značku.

Od této chvíle bude na píchačkách v menu pod tlačítkem + dostupná nová volba Uzamčení aplikace. Když volbu vyberete, zobrazí se výzva k přiložení čipu. Přiloží-li čip osoba, která má v Personalistice nastavenou správnou značku, píchačky se uzamknou a nebude na nich možné vkládat docházku ani procházet dveřmi. To se může hodit třeba v případě, kdy potřebuje člen ochranky dočasně zakázat procházení dveřmi.

V nastavení píchaček můžete také ve volbě Zpráva při uzamčené aplikaci nastavit textovou zprávu, která se na píchačkách v takovou chvíli zobrazí. Například "Pro odemčení píchaček kontaktujte....".