2N Access Commander

Přejete-li si propojit Docházku Giriton s 2N interkomem napřímo, tedy bez použití Access Commanderu, postupujte dle návodu zde. Pro synchronizaci GIRITONu s 2N Access Commanderem postupujte dle tohoto návodu.

2N Access Commander je ústředna systému 2N, pomocí které lze v rámci společnosti spravovat větší množství elektronicky odemykatelných dveřních zámků a 2N jednotek, nastavovat jednotlivým uživatelům oprávnění přístupu do vybraných zón, evidovat jejich pohyb po budově a tak dále.

Docházka GIRITON umožňuje napojení na ústřednu 2N Access Commander. Systémy si mezi sebou mohou synchronizovat seznamy uživatelů, takže například po tom, co novou osobu založíte v GIRITONu, propíše se tato osoba do 2N Access Commanderu. Synchronizují se také data o čipování a průchodech jednotlivými dveřmi. Můžete například nastavit, že odpípnutím a průchodem vybranou 2N čtečkou se do GIRITONu vloží osobě Příchod, odpípnutím na jiné 2N čtečce zase odchod.

1. Příprava

Váš 2N Access Commander pravděpodobně běží uvnitř vaší vnitropodnikové sítě a není veřejně dostupný z internetu. Aby se mohl Giriton spojit s vaším 2N Access Commanderem, použijeme aplikaci Proxy Agent, která slouží k přeposílání dat mezi 2N Access Commanderem a Giritonem. Na některém PC ve vaší vnitropodnikové síti nainstalujte a spusťte aplikaci Proxy Agent.

2. Získejte administrativní login do 2N Access Commanderu

Docházka GIRITON se při komunikaci s 2N Access Commanderem ověřuje loginem a heslem. Pro nastavení synchronizace tedy budete potřebovat login a heslo k 2N Access Commanderu. Buď můžete použít administrativní "admin" login, kterým se k 2N Access Commanderu přihlašuje administrátor, anebo v 2N Access Commanderu v sekci "Users" přidejte nového uživatele, zapněte "Create login credentials", vyplňte (svůj) email, login a heslo. Otevřete nově přidaného uživatele, tlačítkem "Generate new password" si zašlete heslo na svůj email a v sekci Authorization zapněte všechny položky.

3. V Docházce GIRITON zapněte synchronizaci s 2N Access Commander

Ve webové aplikaci Giriton jděte do agendy Menu uživatel -> Správa -> Plánované úlohy, klikněte na +Přidat a vyberte "Synchronizace s 2N Access Commander".

Zvolte ProxyAgent z bodu 1), přes který se Giriton spojí s 2N Access Commanderem. Dále do pole Login a Heslo vyplňte přihlašovací údaje vytvořené v bodě 2). Do pole Adresa vyplňte URL adresu ve formátu  https://1.2.3.4, na které běží 2N Access Commander. Zadaná IP adresa bude tvz. vnitřní/privátní, tedy například 192.168.x.x. Na této adrese bude 2N Access Commander očekávat vybraný ProxyAgent. Pokud PC s ProxyAgentem nedůvěřuje HTTPS certifikátu z 2N Access Commanderu, zapněte také volbu "Ignorovat HTTPS chyby". Klikem na Přidat se provede spojení s daným 2N Access Commanderem.

2N Access Commander může obsluhovat data vícero společností. Pokud ve 2N Access Commanderu máte vedeno více společností, v dalším kroku vyberte tlačítkem ID Společnosti vaši společnost. 

V sekci "Nastavení synchronizace" můžete volbami "Uživatele", "Docházku" a "Členství v uživatelských skupinách" nastavit, které informace se mají automaticky synchronizovat.

  • Uživatele - Z Giritonu se do 2N Access Commanderu nahrají uživatelé, včetně čísel čipů, pokud jsou v Giritonu čipy k uživatelům navedeny.
  • Docházku - Z 2N Access Commanderu se do Giritonu propíší jednotlivé průchody 2N čtečkami a vytvoří se z nich docházka. V tabulce Zařízení pak můžete nastavit, při průchodu kterou 2N čtečkou se má vytvořit docházka jakého typu. Tedy např. 2N čtečka "Vstup" vytvoří záznam typu Práce, Start atp.
  • Členství v uživatelských skupinách - ve 2N Access Commanderu můžete vytvářet uživatelské skupiny. Ty mohou mít nastaveny třeba různé časové sloty, ve kterých daná 2N čtečka (ne)odemkne danému uživateli konkrétní dveře. V Giritonu pak můžete uživatelům na jednotlivé dny plánovat jednotlivé jednotlivé směny. Je-li volba zapnutá, Giriton při synchronizaci zařadí uživatele ve 2N AC do sedmi Skupin dle toho, jaké směny má uživatel plánované na nejbližších 7 dnů. Skupiny musí být ve 2N AC už vytvořeny a musí být pojmenovány dle masky [1][R] kde 1 má hodnoty 1-7 popř "holiday" prezentující číslo dne v týdnu popř. svátek a R je zkratka směny z Giritonu. Tedy ve 2N AC vytvoříte skupiny pojmenované např. [1][R], [2][R], ... [1][O], [2][O], ... [holiday][R], [holiday][O], ... reprezentující všechny kombinace směn a dnů v týdnu, které mohou nastat. Do těchto 2N skupin si můžete nastavit časové sloty, kdy mají dané 2N čtečky (ne)odemykat dané dveře. Giriton pak při synchronizaci přiřadí každého 2N uživatele do sedmi skupin dle toho, jaké směny má daný uživatel v Giritonu naplánované. Jelikož automatická synchronizace probíhá nejméně každý den, je zajištěno, že 2N AC má u každého uživatele uloženo členství ve skupinách na 7 dnů dopředu.