Dovolená u dohodářů od 1.1.2024

Od 1.1.2024 mají dohodáři nově právo na dovolenou stejně, jako zaměstnanci v běžném pracovním poměru.

Pro účely výpočtu dovolené stanoví zákon fiktivní týdenní pracovní dobu, která činí 20 hodin. Zaměstnanec získá právo na dovolenou, pokud v kalendářním roce odpracuje alespoň 80 hodin (4násobek fiktivní týdenní pracovní doby) a jeho pracovní vztah trvá nepřetržitě alespoň 4 týdny.

Průvodce nastavením dovolené u dohodářů

Připravili jsme pro vás průvodce, který vám pomůže upravit nastavení Giritonu tak, aby se dovolená počítala nově i dohodářům. Tohoto průvodce najdete v agendě Personalistika pod tlačítkem "Dovolená pro dohodáře 2024". Tohoto průvodce může spustit pouze uživatel s oprávněním Administrátor.

První krok průvodce
Druhý krok průvodce
Třetí krok průvodce
  • Před spuštěním průvodce se ujistěte, že je docházka všech dohodářů za období 12/2023 uzamčena. Není nutné uzamykat všechny uživatele, ale dohodáře ano. Pokud by docházka některých dohodářů nebyla uzamčena, průvodce nepovolí spuštění.
  • V prvním kroku vyberte všechny značky, kterými v Personalistice označujete dohodáře. Obvykle to bývají značky DPP a DPČ, ale je možné, že jste zvolili i jiné značky.
  • Zvolte také způsob, jakým se má dohodářům započítat odpracovaná doba do nároku na dovolenou. Zdali se má za každý odpracovaný den započítat maximálně délka plánované směny, anebo se má započítat skutečně odpracovaná doba v případě že dohodář odpracoval více.
  • V posledním kroku provede průvodce následující úpravy nastavení Giritonu.
    • Do docházkové aktivity "Dovolená - odprac. doba pro nárok na dov." přidá vybrané značky označující dohodáře do sekce "Očekávaná pracovní doba [Započítat vše]". Tzn. uživatelům s těmito značkami se započítá veškerá jejich odpracovaná doba (bez ohledu na délku plánovaných směn) při výpočtu nároku na dovolenou.
    • Do docházkové aktivity "Dovolená - předpoklad k odpracování" přidá značky označující dohodáře do sekce "Výpočet dle délky směny". Tím se zajistí, že se dohodářům správně spočítá nárok na dovolené za budoucí dny, ve kterých mají plánované směny.
    • V Personalistice nastaví všem uživatelům se značkami označující dohodáře pole Týdenní pracovní doba na hodnotu 20 hodin.

Zkontrolujte váš exportér do mzdového SW, jestli není nastaven, aby pro dohodáře vynechával export dovolených

Tento krok se vás týká pouze tehdy, používáte-li export do mzdového systému.

V agendě Docházka -> Tisk -> Export (název vašeho mzdového SW) -> Nastavení: v seznamu exportních položek zkontrolujte u exportu Dovolené sloupec "Vyloučené značky", zdali v něm není uvedena značka DPP, DPČ nebo podobně. Pokud ano, zvažte odebrání těchto značek tak, aby se Dovolené exportovaly i pro DPP/DPČ.



Mimochodem, už od 1.10.2023 se pro dohodáře počítají příplatky za Noční, Práci o víkendu atp., více informací o těchto změnách a o tom, jaké nastavení zkontrolovat, najdete v kapitole zde.