DPP a DPČ: Práce noční, Práce o víkendu, ...

Dle změn v zákoníku práce mají od 1.10.2023 dohodáři nárok na příplatky za práci ve svátek, práci v noci, práci v sobotu a v neděli a za práci ve ztížených pracovních podmínkách, podobně jako zaměstnanci v běžném pracovním poměru.

Je ale možné, že jste si váš firemní účet docházky nastavili tak, aby se pro uživatele se značkou DPP nebo DPČ aktivity jako Práce Noční nebo Práce o víkendu vůbec nepočítaly, anebo například neexportovaly do mzdového systému. Pokud DPP nebo DPČ v docházce používáte, proveďte prosím následující kontrolu.

1) Uzamkněte docházku za 09/2023 a dříve

Tím se zafixují výsledky docházky za měsíce, ve kterých nechceme provádět změny (09/2023 a dříve). Jediný odemknutý měsíc tak bude 10/23. Docházku uzamknete v agendě Docházka pomocí ikony zamknutého zámku v horní liště.

2) Zkontrolujte vybrané docházkové aktivity, zdali nejsou pro DPP/DPČ vynechány

V Menu uživatel -> Docházka -> Docházkové aktivity -> Práce Noční/Práce o Víkendu/... -> karta "5 Platí pouze pro", zdali v poli "Netýká se osob se značkou" nemáte hodnoty jako "DPP" atp. Pokud ano, zvažte odebrání této značky u dané docházkové aktivity tak, aby se daná docházková aktivita počítala i pro DPP/DPČ.

Po provedení úprav zavřete a znovuotevřete agendu Docházka, aby se změny projevily.

3) Zkontrolujte váš exportér do mzdového SW, jestli není nastaven, aby pro DPP/DPČ některé aktivity vynechával

Tento krok se vás týká pouze tehdy, používáte-li export do mzdového systému.

V agendě Docházka -> Tisk -> Export (název vašeho mzdového SW) -> Nastavení: v seznamu exportních položek zkontrolujte zejména předposlední sloupec "Vyloučené značky", zdali v něm není uvedena značka "DPP" a podobně. Pokud jsou, zvažte odebrání těchto značek tak, aby se dané mzdové složky exportovaly i pro DPP/DPČ.


Po provedení úprav viz výše zkontrolujte na nějakém ukázkovém DPP uživateli, jestli se mu počítá Práce Noční / Práce o víkendu /... a při prvním exportu do mzdového SW věnujte kontrole exportu Nočních a Víkendů pro DPP/DPČ zvýšenou pozornost.