Píchačky v místě bez WiFi nebo LAN internetu

Pokud je potřeba píchací hodiny s dotykovým displejem provozovat v místě bez WiFi nebo LAN připojení, je možné například zajistit SIM kartu s datovým plánem a připojení na internet zajistit přes mobilního operátora. Pozor, toto se netýká IoT píchaček, které si připojení zajišťují samy.

Použít router na SIM kartu (internet přes WiFi nebo LAN)

Jedná se o standardní routery, které obvykle umožňují připojit více počítačů pomocí LAN kabelu nebo WiFi sítě, kterou tento router vytvoří, do internetu. Připojení na internet je pak realizováno přes SIM kartu vloženou do tohoto modemu a datový tarif mobilního operátora.

Toto řešení se hodí v případě, kdy může být žádoucí vytvoření vlastní WiFi sítě (ta ale není podmínkou a na routerech lze často WiFi síť vypnout úplně), v případech kdy je potřeba kromě píchaček připojit alespoň občasně k internetu i další zařízení (ty pak použijí stejnou WiFi nebo jeden z LAN konektorů na modemu) anebo v případě, kdy je v místě umístění píchaček velmi špatný mobilní signál a proto je žádoucí mít router se SIM kartou jinde - v místě s lepším signálem a internet je k píchačkám přiveden LAN kabelem nebo WiFi. Toto řešení bývá také stabilnější a odolnější proti výpadkům internetu, než dále popsaný USB SIM modem.

Routery na SIM kartu můžete nalézt například na CZC.cz zde, anebo na Alza.cz zde.

Použít modem na SIM kartu, který se připojí do USB portu přímo k píchačkám

Další možností je připojit přímo k píchacím hodinám do volného USB portu modem na SIM kartu. Tento modem, stejně jako router výše, pak přes SIM kartu a datový plán mobilního operátora, poskytuje připojení k internetu. V tomto případě jej však poskytuje pouze pro píchací hodiny, ke kterým je přes USB port připojen. Je také třeba brát ohled na to, že tím dojde k obsazení jednoho USB slotu. Námi dodávané píchací hodiny mají dva USB porty. U píchaček, které čtou pouze čipy (čtečka čipů je připojená přes jeden z USB portů) to není problém, jelikož u těch zbývá jeden volný USB port. Avšak u píchaček, které čtou otisky prstů (čtečka otisků je připojena přes jeden USB port) je v případě USB SIM modemu potřeba vzdát se možnosti používat i čipy a čtečku čipů nechat odpojenou, aby místo ní mohl být zapojen USB SIM modem.

  1. Podporované USB SIM modemy

Nejčastěji a nejstabilněji na různých zařízeních Android funguje například modem "Huawei E3531". Před zapojením USB SIM modemu do USB portu píchacích hodin do modemu vložte SIM kartu od operátora, na které je v provozu datový tarif (z modemu se sundá kryt a SIM karta se vloží do něj).

  1. Android Widget

Před připojením připojení USB SIM modemu k píchacím hodinám je potřeba na píchací hodiny nainstalovat aplikaci PPP Widget 3 z Obchodu Play s aplikacemi pro Android. Po instalaci je potřeba na plochu mezi ikonky přidat widget "PPP Widget 3". Pokud bylo zapojení USB SIM modemu očekáváno už při objednání píchaček, bude tento widget v píchačkách už předinstalován.

Po instalaci PPP Widgetu 3 na píchačky a po přidání tohoto widgetu na plochu Androidu můžete připojit USB SIM modem do USB portu. Systém se vás zeptá, zdali chcete PPP Widgetu umožnit pracovat s USB zařízením - zaklikněte "příště se neptat" a potvrďte Ano.

  1. Konfigurace APN

Widget PPP Widget 3 by měl modem připojený do USB slotu sám rozpoznat a otevřít sekci Nastavení, abyste nastavili detaily připojení přes mobilního operátora. Pokud se tak nestane, klikněte na tlačítko "Nastavení - Úprava současného profilu SIM" v samotném widgetu na ploše Androidu.

Do pole "Název profilu" vyplňte například "Připojení přes SIM O2/Tmobile/...", důležité je pole "APN tvého poskytovatele". Pokud je použitým mobilním operátorem O2, do pole "APN tvého poskytovatele" napište "internet". Pokud je operátorem Tmobile, napište "internet.t-mobile.cz". Pro Vodafone použijte "internet".

Následně se vraťte na plochu a klikněte na tlačítko "Připojit" ve Widgetu PPP 3. Po tom, co ověříte úspěšné spojení, můžete ještě v nastavení widgetu aktivovat "Automatické připojení" a "Automatické znovupřipojení", abyste zajistili nepřetržitý přístup k internetu.