Duální aktivity

Co je to duální aktivita a proč Vám ulehčí práci? V GIRITONu najdete klasické aktivity jako je Práce nebo Pauza. Tyto aktivity si zpravidla zadává uživatel tak, že spustí začátek a po nějaké době zase konec aktivity. Duální aktivita umožní vložení dvou akcí najednou.

PŘÍKLAD: Uživatel Novák má směnu v čase 08:00-16:00. Ve 14:00 chce odejít k lékaři a do práce se už ten den nevrátí.

Jak takové záznamy do docházky zadat

  1. Vytvoří si předem žádost o Lékaře v čase 14:00-16:00 - na píchacích hodinách pak při odchodu zadává pouze tlačítko Odchod
  2. Při odchodu klikne na tlačítko Odchod a poté tlačítko Lékař start - aktivita Lékař se však sama neukončí a na konci dne se bude indikovat tento záznam jako chybný, který je třeba další den opravit
  3. Při odchodu klikne na duální aktivitu Odchod k lékaři - toto tlačítko ukončí aktivitu Práce, začne aktivitu Lékař a na konci směny Lékaře automaticky ukončí

Duální aktivita se zpravidla používá pro aktivity, které se mají samy ukončit - Odchod k Lékaři, Odchod na Volno z přesčasu, Odchod na Homeoffice a další.

Dále lze pak nastavit, aby se pomocí duálních aktivit vkládala daná aktivita automaticky na každý den podle směn, dokud si uživatel nezadá zase Příchod. Toto lze využít např. u OČR, Paragrafu, Dovolené, Neschopenky apod.

Nastavení duální aktivity

  1. Ve webové aplikaci přejděte do Menu uživatel (vaše jméno vlevo nahoře) - Docházka - Docházkové aktivity duální.
  2. Klikněte na tlačítko Přidat.
  3. Zadejte název aktivity tak, jak se Vám má zobrazit na píchacích hodinách, a vyberte, kterou aktivitu má toto tlačítko vložit.
  4. Zatržítky si nastavte duální aktivitu do požadované konfigurace. Nápověda v bublinkách Vám usnadní orientaci.

Způsob určení času konce

Příklady si ukážeme na směně, která je nastavena od 8:00 do 16:30 (30 min. neplacená přestávka).

  • Vyplnit Aktivitou 2 až do konce aktuální směny
    • Aktivita ukončí striktně ke konci směny, tzn. v čase 16:30.
  • Vyplnit Aktivitou 2 až do konce délky aktuální směny
    • Systém se podívá na délku směny (zde 8 hodin) a podle toho, kdy zaměstnanec přišel do práce, určí čas konce. Pokud tedy zaměstnanec přijde v 8:20, ukončí aktivitu v 16:50.

Automaticky vkládaná aktivita

Pokud zatrhnete možnost Vkládat aktivitu 2 opakovaně, bude se vkládat automaticky až do doby, kdy si zaměstnanec vloží příchod do práce. Toto se hodí např. u dovolené u které není předem jasně definované, do kdy bude trvat. Záleží tedy pouze na zaměstnanci, kdy ji ukončí.

Automatické vkládání této aktivity (v tomto příkladu Dovolené) je možné ukončit i ručně a to konkrétně v agendě Personalistika > vyberete zaměstnance > karta 5 Docházka.

Duální aktivity se nenabízejí v agendě Docházka

Pokud se duální aktivity nenabízejí ve výběru v agendě Docházka, je potřeba zobrazování aktivovat v nastavení docházkového systému. Postupujte tedy následovně:

  1. Menu uživatel - Docházka - Docházkové aktivity si najděte aktivitu Práce (celkem).
  2. Na kartě 4 Ostatní si zapněte zatržítko Duální aktivity nabízet v agendě Docházka. Změny uložte. Tímto krokem si zpřístupníte nově přidaná tlačítka "Odchod na.." také v agendě Docházka.