Uzamknutí tabletu pouze pro Píchací hodiny

Existuje několik způsobů, jak můžeme tablet Android nastavit tak, aby umožňoval pouze použití vybrané aplikace (Píchacích Hodin). Můžete se tak ujistit, že uživatelé na tabletu s Píchacími Hodinami nezapnou jinou aplikaci, nebo nebudou měnit nastavení tabletu.

Funkce "Device owner" v Android 6 a novějším

V zařízení Android 6 a novějším můžete jednu z aplikací (která to podporuje) nastavit jako tzv. Device owner. Tato aplikace pak může libovolně měnit nastavnení tabletu a mj. se může spustit v tzv. Pinned režimu. V takovém režimu nelze aplikaci vypnout, nelze ji přepnout do pozadí atp. Je-li aplikace nastavena aby se spouštěla po spuštění zařízení, nepůjde se z aplikace dostat ani restartem (narozdíl od ostatních popsaných metod), jelikož po spuštění tabletu se aplikace opět spustí v Pinned režimu. Nicméně nastavení aplikace jako Device Owner je složitější postup, který doporučujeme pouze pokročilým uživatelům.

  1. Na Android nainstalujte aplikaci Píchací Hodiny GIRITON přes aplikaci Obchod Play
  2. Na Android nainstalujte všechny aktualizace přes Obchod Play - Menu - Moje Aplikace - Aktualizovat vše.
  3. Z Androidu smažte všechny účty (Google a případné další), a to přes Nastavení - Účty, kde je nutné každý účet vybrat - Odebrat účet.
  4. V Androidu nastavte aplikaci Píchací hodiny jako "Správce zařízení" v Nastavení - Zabezpečení - Aplikace pro správu zařízení, kde zapněte přepínač u appky Píchací hodiny.
  5. Na Androidu zapněte a otevřete Nástroje pro vývojaře a zapněte USB ladění dle návodu zde nebo zde.
  6. Na PC stáhněte aplikaci ADB debug bridge a aplikaci rozbalte do nějakého adresáře.
  7. Připojte Android ladicím USB kabelem k PC. Android se zeptá na povolení komunikace s vaším PC, povolte.
  8. Na PC spusťte v Příkazovém řádku příkazadb shell dpm set-device-owner cz.giriton.android.dochazka.ui/.AdminReceiver  a to ze složky s rozbaleným ADB debug bridge, ve které leží program adb.exe
  9. Na Androidu otevřete Obchod Play a opět se přihlašte svým účtem Google, který jste v kroku 3) odstranili.

Funkce "Připnutí obrazovky" v Android 5 a novějším

Pomocí této funkce můžete na tabletu se systémem Android 5 a novějším vybrat aplikaci, se kterou se smí pracovat. Dokud nezadáte PIN, nebude možné tuto aplikaci přepnout. Návod na zprovoznění Připnutí obrazovky naleznete ZDE a ZDE.

Funkce "Omezené profily" v Android 4.3 a novějším

V tabletu můžete zvolit, které aplikace, funkce a obsah uživatel s omezeným přístupem může používat. Návod na nastavení této funkce naleznete ZDE a ZDE.

Omezení používání funkcí pomocí speciální aplikace

Pro zařízení Android existuje několik aplikací, které dokáží pomocí PINu nebo hesla nastavit omezení toho, co může aktuální uživatel na zařízení provádět (měnit nastavení tabletu, spouštět vybrané aplikace, ...). Pomocí následujících aplikací můžete rovněž omezit použití tabletu pouze pro vybranou aplikaci (Píchací Hodiny): AppLock a Smart AppLock . Tento způsob ale nedoporučujeme, protože spoléhá na instalaci cizích aplikací, které mohou obsahovat reklamy a jejich funkčnost nemůže být zaručena.