Skenování otisků na PC

Aplikace Píchací hodiny pro Android verze 6 a vyšší už má v sobě podporu pro externí čtečky otisků prstů připojené do USB. Co když ale chcete používat Píchací hodiny s čtečkou otisků prstů na PC se systémem Windows nebo Linux? S Docházkou GIRITON to není problém. Na PC nainstalujete aplikaci, která běží na pozadí, čeká na naskenovaný otisk a v případě, že se nějaký objeví, předá tento otisk aktivní aplikaci (tedy např. Píchacím Hodinám).

Požadavky na PC

  • Odkaz ke stažení aplikace (Windows a Linux): odkaz
  • Podpůrné knihovny pro obsluhu čtečky otisků prstů:
    • Windows: odkaz
    • Linux: odkaz, dále je potřeba instalovat Java, a to příkazem "sudo apt install openjdk-11-jdk"

Aplikace Fingerprint Desktop Client

Po zapnutí si aplikace vyžádá tzv. REST api token. Jde o formu hesla, pomocí kterého Fingerprint Desktop Client komunikuje s vaším firemním účtem v GIRITONu. REST api token si vygenerujete a spojíte s aplikací dle následujícího postupu:

  1. Ve webové aplikaci GIRITON v agendě Spárovaná zařízení kliknete na tlačítko +REST api token. Nově přidaný token si vhodně pojmenujte, například Fingerprint Desktop Client na PC Sklad1.
  2. V kartě 3 Oprávnění se ujistěte, že je pro nově přidaný REST api token uděleno oprávnění
    1. Agenda 'Docházkové PINy, čipy, QR kódy' - prohlížení záznamů
    2. Agenda 'Docházkové PINy, čipy, QR kódy' - úprava záznamů
    3. Agenda 'Personalistika' - prohlížení záznamů
    4. Agenda 'Personalistika' - úprava záznamů.
  3. Klikněte na Uložit změny.
  4. V kartě 1 Základní, vedle políčka REST api token klikněte na ikonku oko, která vám zobrazí konkrétní znaky vybraného tokenu. Následně klikněte na ikonku "kopírovat" (vedle ikonky oko), pomocí které se token zkopíruje a můžete jej rovnou vložit do Fingerprint Desktop Client.
  5. V aplikaci Fingerprint Desktop Client se ujistěte, že máte v horním menu v sekci Nastavení vybráno Enter ID.

Režimy aplikace

Aplikace pracuje ve dvou základních režimech, mezi kterými lze za běhu aplikace přepínat:

  • Identifikace, kdy čtečka otisků očekává přiložení prstu a jakmile k tomu dojde, na klávesnici napíše ID nebo Číslo osoby, které otisk patří. Pokud je v tu chvíli v popředí aktivní aplikace Píchací Hodiny, dojde k rozpoznání konkrétní osoby.
  • Registrace otisku, kdy z tabulky uživatelů evidovaných ve vašem firemním účtu vyberete požadovanou osobu a té nahrajete nový otisk.

Uzamknutí aplikace Fingerprint Desktop Client

Jakmile aplikaci Fingerprint Desktop Client na daném PC nainstalujete a nastavíte, zvažte její uzamčení. Pravděpodobně chcete, aby aplikace běžela tiše v pozadí a běžný uživatel aby aplikaci nemohl otevřít a přidávat nebo mazat otisky prstů ostatních uživatelů. To by zřejmě měl mít možnost udělat pouze vedoucí.

V aplikaci Fingerprint Desktop Client jděte do Menu a zapněte Spouštět minimalizované, Tlačítko ukončit minimalizuje aplikaci, Automaticky obnovovat připojenou čtečku a Uzamknout aplikaci. Dialog Uzamknout aplikaci vás nechá zvolit si PIN kód pro odemknutí aplikace a značku osob z Personalistiky ve webové aplikaci. Fingerprint Desktop Client může nyní odemknout buď zadáním PIN kódu, anebo přiložením otisku na čtečku otisků (pouze osoba která má v Personalistice nastavenou vybranou značku).

Jak nejefektivněji používat čtečku otisků prstů