Bezkontaktní biometrika

Videonávod ▶ Bezkontaktní biometrika

Bezkontaktní biometrické píchací hodiny nabízí připojení pomocí  WiFi, LAN nebo SIM karty a vloženou docházku odesílají ihned. Osoby rozpoznávají pomocí skenu obličeje, dlaně, otisku prstu, čipů anebo číselného PINu. Píchací hodiny nabízí připojení na el. zámek dveří, takže při rozpoznání osoby mohou odemknout dveře.

Připojení na internet

Připojení pomocí WiFi a LAN

  • Menu (ozubené kolečko) - Nastavení - Síť vyberte WiFi a nastavte Povolit na Ano, vyberte správnou WiFi síť a zadejte k ní heslo.

Připojení pomocí SIM karty

  • je potřeba nastavit správnou adresu APN (Menu - Nastavení - Síť - Net - Upravit APN), viz video  ▶ Nastavení SIM karty
  • jakmile jsou píchací hodiny správně připojeny na internet a na server GIRITONu, na hlavní obrazovce vpravo nahoře se objeví ikonka mráčku.

Nastavení docházkových aktivit

Na píchacích hodinách lze nastavit seznam docházkových aktivit, které budou pro vkládání dostupné a půjde mezi nimi vybírat. Píchací hodiny umí i před-vybrat danou aktivitu v konkrétní čas,   např. od 7 do 10:50 bude vybrán příchod, od 10:50 do 11:50 Oběd atp.

Nastavení dostupných docházkových aktivit:

  1. Jděte do Menu (ozubené kolečko) - Nastavení - Zařízení - Docházkové aktivity.
  2. Zde u jednotlivých položek "Vlastní vstup 1", "Vlastní výstup 1" atd. nastavte vlastní popisky, třeba  "Příchod", "Odchod" atp., ve kterém mají být aktivity předvybrány.Změny uložíte tlačítkem "enter" (zahnutá šipka doleva).
  3. Ve webové aplikaci přejděte do agendy Spárovaná zařízení - v sezamu vyberte odpovídající zařízení - přepněte na kartu 2 Nastavení.
  4. V tabulce Docházková aktivita nastavte pro jednotlivé řádky správné aktivity.

PŘÍKLAD: Pokud je na píchacích hodinách aktivita Vlastní vstup 1 přejmenovaná na "Příchod", v GIRITONu mějte na prvním řádku aktivitu Práce, nastavenou na Start.

Např. pokud je na píchacích hodinách aktivita Vlastní vstup 1 přejmenovaná na "Příchod", v GIRITONu mějte na prvním řádku aktivitu Práce, nastavenou na Start.

Nastavení předvybrání aktivit v konkrétní čas:

  1. Jděte do Menu (ozubené kolečko) - Nastavení - Zařízení - Docházkové aktivity.
  2. Zde u jednotlivých položek "Vlastní vstup 1", "Vlastní výstup 1" atd. nastavte čas kliknutím do 00:00, ve kterém mají být aktivity předvybrány.

PŘÍKLADY:

  • Např. u  tlačítka Příchod byste nastavili třeba 6:10 v případě, že vám lidi nejčastěji přichází okolo 7:00.
  • Pro Začátek Obědu byste nastavili 10:50 v případě, kdy obvykle lidé odchází na oběd těsně před 11:00.
  • U aktivity Konec Obědu byste pak nastavili 11:20 a pro tlačítko Odchod čas 13:50.

Pokud si uživatel přeje vložit jinou než předvybranou aktivitu, jednoduše na píchacích hodinách použije šipky vpravo a vlevo pro výběr správné aktivity. Šipkou vlevo se přepíná mezi aktivitami typu Vlastní vstup, šipkou vpravo mezi aktivitami Vlastní výstup.

Založení nového uživatele

Novou osobu je nutné nejprve založit ve webové aplikaci v agendě  Personalistika. Jakmile je osoba uložená v GIRITONu, zobrazí se u ní v Personalistice v kartě 6 Docházkové PINy, čipy, QR kódy vygenerované pole INJES ID. Toto pole zobrazuje číslo osoby, pod kterým bude daná osoba evidovaná na bezkontaktních píchacích hodinách.

Naskenování čipu, otisku, dlaně, obličeje

Videonávod Nahrání dlaně k uživateli

Postup je jiný pro osobu, která ještě nemá přiřazen čip, číselný PIN, otisk prstu, dlaně ani sken obličeje, a jiný pro osobu, která už má přiřazen alespoň jednu z těchto variant.

Osoba nemá přiřazen čip, pin, otisk prstu, dlaně ani sken obličeje

1. Na píchacích hodinách jděte do Menu (ozubené kolečko) - Uživatelé - Přidat.

2. Do pole ID vyplňte INJES ID dané osoby z webové aplikace GIRITON, viz bod výše. Pole "Name" nechte prázdné.

3. Vyberte, co chcete k dané osobě nahrát (Obličej, Otisk, DL=dlaň, Čip, PIN).

4. Postupujte dle pokynů píchacích hodin. Po dokončení se pomocí klávesy "enter" a "zpět" vraťte na základní obrazovku. Tehdy dojde k přenosu dat na server.

Osoba už má čip, PIN, otisk prstu, dlaně nebo sken obličeje

1. Na píchacích hodinách jděte do Menu (ozubené kolečko) - Uživatelé - Upravit. Zobrazí se seznam uživatelů, kteří mají alespoň jednu z možností identifikace přiřazenu.

2. Vyberte daného uživatele. 

3. Tlačítkem Upravit dále vyberte co si přejete nahrát (Obličej, Otisk, DL=dlaň, Čip, PIN).

4. Postupujte dle pokynů píchacích hodin a po úspěšném nahrání se pomocí klávesy "enter" a "zpět" vraťte na hlavní obrazovku, čímž dojde k odeslání změn na server.

Další informace

Pokud byly píchací hodiny několik hodin nebo i dnů odpojeny od internetu, neměl by to být problém, vložená docházka se do píchaček ukládá a odešle se později. Jakmile dojde k obnovení přístupu na internet, docházka by se měla odeslat automaticky do cca 2 minut.

Mazání uživatelů ze zařízení se provádí výhradně z webové aplikace GIRITON. Pokud se pokusíte smazat uživatele přímo z Menu na zařízení, bude uživatel do zařízení znovu nahrán při další synchronizaci.

Ve webové aplikaci GIRITON lze nastavit, aby se do daných píchaček nahrávali jen uživatelé daného střediska nebo uživatelé s danou značkou. Obzvláště u velkých organizací tím lze docílit toho, že píchačky, které mají odemykat dveře jen do nějakého podstřediska, budou odemykat pouze uživatelům daného podstřediska a ne všem z celé společnosti.

Omezení přístupu do nastavení

Jakmile píchačky nastavíte a zaregistrujete do nich vaše uživatele, můžete chtít píchačky uzamknout tak, aby se do jejich Menu nedostaly neoprávněné osoby a nemohly tak například měnit nastavení píchaček. To, aby se do Menu píchaček dostaly jen vybrané osoby nastavíte tak, že těmto osobám ve webové aplikaci v agendě Personalistika nastavíte značku   (včetně znaku dolar na začátku).

POZOR: Je velmi žádoucí, aby uživatel, kterého chcete udělat adminem, měl nastaven více než jeden způsob identifikace (např. alespoň PIN a Otisk prstu, Čip a Dlaň, ...). Důrazně doporučujeme, abyste u takového uživatele použili všechny způsoby identifikace, které píchací hodiny nabízí (PIN, Čip, Prst, Dlaň, Obličej). To z toho důvodu, že pokud byste u Admina měli uložen pouze otisk prstu a osoba si svůj otisk poškodí (např. odřený prst), nebude možné se do Menu píchaček dostat.

POZOR: Doporučujeme, aby jeden ze způsobů identifikace uživatele s rolí Admin, byl i PIN kód a to i v případě, kdy PIN kódy standardně nepoužíváte. To proto, že když zrovna u píchaček nebude osoba s Admin rolí a vy se nutně budete potřebovat dostat do Menu píchaček, stačí aby vám osoba s Admin rolí sdělila svoje INJES ID a svůj PIN, popřípadě jste tyto údaje schopni přečíst ve webové aplikaci GIRITON v agendě Personalistika. Pokud by osoba s rolí Admin měla v píchačkách uložen pouze např. otisk prstu, dlaně, obličej, pak se do Menu píchaček bez fyzické přítomnosti této osoby nedostanete a bude nutné píchačky resetovat.

POZOR: Každé píchací hodiny tohoto typu mohou mít maximálně 5 admin uživatelů. Pokud v Personalistice přiřadíte danou značku více uživatelům, do každých píchaček se jako admin nahraje pouze prvních pět z nich (abecedně) a další se již nahrají jako běžní uživatelé.

Co dělat, když jsou bezkontaktní píchačky offline?

Připojení na SIMku

Zkontrolovat na píchacích hodinách

Menu - Nastavení - Síť:

  • ETH = Ne
  • WiFi = Ne
  • Net = Ano

APN (Menu - Nastavení - Síť - Net - Upravit APN) dle videa, že je nastaveno:

  • IMEI: zobrazí dlouhé číslo
  • ICCID: zobrazí dlouhé číslo
  • Síť: nápis operátora
  • ServerIP: injes.giriton.com
  • ServerPort: 7787
  • APN Name: libovolné, například pripojeni nebo 111
  • APN: Operator O2 = internet, Operator T-Mobile = internet.t-mobile.cz, Vodafone = internet

Pokud to tak není, SIM není přihlášená. Je třeba se vrátit na hlavní obrazovku, počkat cca 15 sekund, než se SIM karta chytí.

Pokud se ani pak IMEI a ICCID nechytí, může být SIM špinavá nebo špatně zasunutá, popřípadě na SIMce došel kredit.

  • Zkusit vypnout zařízení, SIMku vyndat, očistit, dát zpět, zařízení zapnout a počkat cca minutu. 
  • Pokud je IMEI, ICCID nebo Síť stále prázdné, mohl na SIMce dojít kredit. V takovém případě by měl klient zkontrolovat, že SIMka má kredit (třeba tak, že ji dá do mobilu a ověří, že data fungují).
  • SIMka nesmí mít nastaven žádný PIN. Pokud je SIMka chráněná PINem, nebude v Biometrikách fungovat. Vložením SIMky do telefonu klient ověří, že tam PIN není (telefon nebude chtít žádný PIN zadat). Pokud tam PIN je, musí ho přes telefon vypnout.
  • Ověřit, že na SIMce nedošla data. Některé tarify mají nízký limit dat a pokud není nastaveno automatické přikoupení mobilních dat, může se SIMka po vyčerpání dat zablokovat

Připojení přes LAN / WiFi

Zkontrolovat na píchacích hodinách 

Menu - Nastavení - Síť:

  • Server IP: injes.giriton.com
  • Server Port: 7787 

Zkuste na LAN/WiFi připojit notebook a ověřte, že na dané LAN/WiFi síti funguje internet.

Pokud je vše z výše uvedeného v pořádku a píchací hodiny jsou stále offline, neváhejte nás kontaktovat na infolince 728 543 275 nebo chatu na našich stránkách giriton.com.