IoT Píchačky H1 a H2

Videonávod ▶ Autonomní IoT Píchačky

Autonomní IoT píchací hodiny vydrží díky baterii v provozu jednotky dnů bez připojení do elektrické sítě. Docházka se vkládá pomocí 125 kHz kartiček a čipů.

Díky SIM kartě s velmi levným datovým tarifem je docházka odeslána ihned odkudkoli, kde je dostupný mobilní signál. Není tedy potřeba připojení na WiFi nebo LAN. 

IoT Píchací hodiny jsou tak vhodné například pro Facility management společnosti, které v prostorách nemohou trvale instalovat vlastní HW. Píchačky H1 a H2 snímají čipy a kartičky ze vzdálenosti několika centimetrů. Lze je tak například zavřít do plastové elektrikářské krabice a používat čipy přes krabici.

Nastavení

IoT píchačky H1 a H2 nemají žádná tlačítka, kterými by se dal volit typ vkládané docházky. Nelze tedy například vybírat, jestli se vloží Příchod nebo Pauza. Píchačky H1 a H2 se obvykle nastavují například tak, že každé liché pípnutí dané osoby vloží Příchod, každé sudé pípnutí vloží Odchod. Popřípadě lze pořídit dva kusy píchaček H1 nebo H2, jedny umístit ke vstupu a nastavit je aby vždy vkládaly příchod, druhé pak umístit k výstupu a nechat je vkládat vždy odchod.

Píchačky H1 a H2 umožňují zaznamenávat také docházku na vybraném projektu. Projekt nelze vybírat v okamžiku vložení docházky, lze napevno nastavit že tyto konkrétní píchačky vždy vkládají například příchod na projektu A, zatímco jiné konkrétní píchačky vkládají příchod na projektu B. Rozmístíme-li jednotlivé IoT píchačky třeba na různé stavby, můžeme tak sledovat časovou nákladovost jednotlivých staveb zvlášť.

Při vložení docházky zaznamenat i aktuální GPS polohu

Verze H2 se od verze H1 liší tím, že k vložené docházce zaznamená i aktuální GPS polohu, na které se zařízení nacházelo v okamžiku vložení docházky. Nejedná se tedy o průběžné souvislé sledování polohy, ale o jednorázové zaznamenání aktuální polohy v okamžiku odpípnutí čipem.

POZOR: Pro záznam GPS polohy je potřeba přímá viditelnost na nebe, záznam GPS nefunguje například uvnitř budov.

Spojení se serverem a provoz "offline"

Do píchaček H1 a H2 dodáváme SIM kartu mezinárodního IoT operátora s předplacenou datovou kapacitou 500 MB, která by měla vystačit na roky provozu (velmi záleží na počtu uživatelů a na tom, zdali jde o H1 která neodesílá GPS anebo H2 která GPS odesílá). Píchačky mají 4G modem pracující v pásmech Band 1, 3, 7, 8, 20, takže budou fungovat ve většině zemí EU.

Pokud jsou píchačky dostatečně nabité, odešlou vloženou docházku do cca 30-ti sekund po jejím odpípnutí a to odkudkoli, kde je dostatečně silný mobilní signál. V případech, kdy jsou píchačky mimo stabilní pokrytí mobilního operátora, se odeslání záznamů nepovede a záznamy tak zůstanou uloženy v paměti zařízení k pozdějšímu odeslání. Zařízení má paměť na až tisíce neodeslaných průchodů, H2 má také omezenou paměť na uložené GPS pozice.