IoT Píchačky S1 a S2

Videonávod ▶ Autonomní IoT Píchačky

Autonomní IoT píchací hodiny vydrží díky baterii několik měsíců až rok provozu bez připojení do elektrické sítě. Docházka se vkládá pomocí 13.56MHz kartiček a čipů. Díky IoT sítí NBIoT (model S2 prodáván od r. 2022) anebo Sigfox (model S1 prodáván do r. 2022) je docházka odeslána ihned v reálném čase odkudkoli, kde je dostupný mobilní signál. Není tedy potřeba připojení na WiFi nebo LAN. 

IoT Píchací hodiny jsou tak vhodné například pro Facility management společnosti, které v prostorách nemohou trvale instalovat vlastní HW.

Při dodání

RFID čtečka je při dodávce v tzv. transportním módu, je tedy neaktivní pro detekci pohybu akcelerometru a jakékoliv vysílání. Pro její aktivaci je třeba stisknout jakékoliv tlačítko – tím se aktivuje RFID detektor ve čtečce a přiložit jakýkoliv podporovaný RFID tag. Tuto operaci zopakujte 2x. Po 2. úspěšném načtení RFID tagu dojde k odblokování čtečky, což se projeví rychlým rozblikáním LED a zaznění, trojtónu. Od této chvíle je čtečka připravena detekovat jak RFID tagy, tak alarmy od akcelerometru a tyto informace odesílat do aplikace.

Normální provozní režim

Po aktivaci RFID čtečky lze po stisknutí tlačítka načíst RFID tag a informaci odeslat do aplikace. Stisknutí tlačítka se projeví jednak bliknutím LEDky a jednak zazněním jednoduchého tónu. Poté LEDka zhasne a RFID čtečka čeká na přiložení RFID tagu. Nestane-li se tak do 3s, uvede se zařízení do hlubokého spánku. Pokud je RFID tag přiložen do 3 sekund od stisknutí tlačítka a je úspěšně načtený, rozvítí se LEDka a zazní dvojtón. Dojde k odvysílání načtené informace – to se projevuje velmi krátkými záblesky LEDky po dobu vysílání,  což může být až 10s.  Po dobu vysílání nelze načítat další RFID tagy/čipy a je třeba počkat, až vysílání skončí.

Nastavení jednotlivých tlačítek

Funkce jednotlivých tlačítek, tedy jaká docházka (Příchod, Pauza, ...) se má vložit po stisknutí kterého tlačítka, si můžete nastavit u jednotlivých IOT píchaček, a to ve Webové aplikaci, v agendě  Spárovaná zařízení. Po vybrání konkrétního zařízení (IOT Píchaček), se v kartě "4) IOT" zobrazí tabulka s řádky 1 - 4, které reprezentují jednotlivá tlačítka. Pro každé tlačítko se dá nastavit, jakou aktivitu vkládá (Práce, Pauza, ...) a jestli jde o začátek nebo konec této aktivity. 

Alarmový stav

Ve čtečce je přítomen akcelerometr – součástka, která hlídá neoprávněnou manipulaci se čtečkou (pokus o odcizení, její demontáž apod.). V momentě, kdy je tato součástka aktivována, dochází k odeslání alarmové informace do aplikace. Pak se čtečka uvede do stavu blokace dalších alarmů po předem definovanou dobu – je tak zamezeno velmi častému vysílání v případě, že čtečka je v pohybu. Normální provozní režim se obnoví buď po nastaveném čase nebo úspěšným načtením RFID tagu. V ten okamžik je ale opět aktivní střežení od akcelerometru a je-li RFID čtečka opět v pohybu, opakuje se celý alarmový děj.

Transportní režim

Pokud chcete čtečku uvést zpět do transportního režimu, je potřeba zmáčknout najednou 2 krajní tlačítka a držet je po dobu 3s. Po tuto dobu je rozsvícena LEDka. Ve chvíli, kdy čtečka přejde do transportního režimu, LEDka zhasne a zazní trojtón. Tím je také čtečka uvedena do defaultního nastavení (30min. perioda/1 downlink denně). Pokud chcete čtečku znovu aktivovat, postupujte stejně jako je uvedeno v odstavci Při dodání. 

Výměna baterie

Baterie by měla při běžném provozu vydržet cca rok. Pro výměnu baterie odšroubujte čtyři šroubky na zadní straně zařízení, do modelu S2 (prodávám od r. 2022) použijte dvě baterie typu ER14505M, do zařízení S1 (prodáváno do r. 2022) použijte dvě baterie typu LS 14500.


Co když IoT zařízení nefunguje správně?

Píchačky neodesílají data docházky

Neodesílání záznamů může být způsobeno slabou baterií. Vyměňte baterie dle typu píchacích hodin viz Výměna baterie v článku výše.

U zařízení S2 také zkontrolujte sílu signálu. Vyzkoušejte například, zda je na stejném místě na telefonu s mobilními daty dostatečný signál. Pokud ne, doporučujeme změnit umístění píchacích hodin.

Pokud předchozí kroky nepomohly, přepněte zařízení do transportního režimu a zpět do provozního režimu viz kapitoly Transportní režim a Při dodání výše. Jestliže se záznamy stále neodesílají, kontaktujte naši technickou podporu.